Serie korte pianorecitals

Studio Sophia gaat weer voorzichtig beginnen met concertjes. Op 31 oktober en 1 november zullen Laura Balicov en Stanislav Jar twee besloten, korte pianorecitals geven. Hierbij hun korte cv’s.

Stanislav Jar  Stanislav Jar

De Moldavische pianist Stanislav Jar studeerde piano aan de C. Porumbescu School in Boekarest. Na het winnen van verschillende prijzen tijdens internationale concoursen debuteerde Stanislav met het Moldova National Symphony Orchestra in Chisinau met Schumann Piano Concert. Hij vervolgde zijn studie in de VS bij Mark Zeltser, en gaf daar verschillende recitals. Stanislav keerde terug naar Moldova voor uitvoeringen van Rachmaninoff’s piano concert no.1 en Prokofiev’s piano concert no.3 bij de nationale orkesten van Moldavie. Uitvoeringen van Rachmaninoff piano concert no.3 en Mozart piano concert no.23 volgden. In 2008 behaalde hij zijn post-graduate aan de Academy of Music in Chisinau, waarop hij verder studeerde aan ‘La Schola Cantorum’ in Paris. Hij soleerde daar in het  dubbelconcert voor piano en orkest van F. Mendelssohn-Bartholdy. Na het winnen van weer 2 grote internationale prijzen gaf Jar meerdere concerten met de Franse pianisten Marie-Catherine Girod en Alexander Paley met Bach concerti voor twee en drie piano’s in Frankrijk en Moldova. Hij sloot zijn studies aan de scola af met het “Diplôme de Virtuosité”. Van 2012-2017 had Stanislav een contract als cruisepianist bij de Franse reder “PONANT” en speelde jaren voor een breed internationaal publiek. Sinds 2019 woont Stanislav Jar in Nederland. Samen met Laura Balicov heeft hij een repertoire opgebouwd voor piano quatre-mains: Hungarian Dances van Brahms, Schubert ‘Fantasia’, Rachmaninof op.11, Mozart, Debussy en meer. Ook in 2019 voerde het duo het Bach dubbelconcert uit in hun beider moederland Moldavië, als ook een recital ‘Homage à Rachmaninoff’. Naast het uitvoeren legt Stanislav zich ook toe op lesgeven.

Laura Balicov 20190821_123938

Laura Balicov is geboren in Moldavië en studeerde piano aan het Lyceum of Music “C. Porumbescu” bij prof. Larisa Jar. In deze periode deed ze mee aan vele nationale en internationale concoursen en won daarbij ook vele prijzen. Daarnaast werd Laura regelmatig gevraagd voor het geven van recitals. In 2015 maakte ze haar solodebuut in een uitvoering van het pianoconcert van Ravel en begon ze haar studie aan het Koninklijk Conservatorium. Tijdens haar studie gaf ze verschillende kamermuziek uitvoeringen en werkte mee aan het conservatorium project Michael’s Reise van Stockhausen. In 2018 soleerde Laura in het pianoconcert nr. 2 van Chopin met het Nationaal Filharmonisch Orkest van Moldavië. In 2019 behaalde ze haar Bachelor diploma en soleerde ze in haar vaderland met Concert voor twee piano’s en orkest in C major van Bach en  Rachmaninov’s “Variations on theme of Corelli” en suite No.2 voor twee piano’s’, samen met Stanislav Jar. Laura vervolgt momenteel haar opleiding met een master bij David Kuyken aan het Koninklijk Conservatorium.

Zie hier de opname van dit concert: