Wandkleden
Door Tom Schenk
Willem stierf in 1999 maar zijn vele wandkleden leven voort en verrijken nog steeds de levens van een groot aantal bewonderaars. In Studio Sophia Den Haag zijn nu een aantal van Willem’s werken uit eigen collectie maar ook van familie en vrienden bijeengebracht met het doel om hem -postuum- nog eens de eer te bewijzen die hem toekomt.
De 15 doeken zijn uit verschillende periodes van zijn leven maar tot onze verbazing gaan ze wonderbaarlijk goed samen en komen ze volledig tot hun recht in deze mooie ruimte.
Textielkunstenaar
Aanvankelijk schilderde Willem. Hij werd in de jaren ’50 als werkend lid van Pulchri Studio aangenomen op grond van een aantal olieverf schilderijen. De thema’s van die doeken wijken niet ver af van zijn latere werk. Met de achterkant van zijn kwast kraste hij vaak in de natte verf. Zijn vrouw Ria (ook kunstenares) merkte daarover ooit op: “Het lijkt wel of je draden aan het spannen bent”. Die opmerking had tot gevolg dat Willem, ook geïnspireerd door Middeleeuwse wandtapijten, de kwast inruilde voor naald en draad en het doek voor oude vodden.
Het componeren, het “leggen” van eerst ingeverfde en vervolgens in simpele vormen uitgeknipte doeken deed hij bij voorkeur op maandagmorgen, de dag waarop hij geen tekenles gaf, in de woonkamer op de grond. Daarna benutte hij al zijn vrije avonden voor het tijdrovende proces van het “vastzetten”. Hij was trots op dat dit ambachtelijke gedeelte dat zo zorgvuldig en met zoveel liefde door hem werd uitgevoerd en hij genoot van de rust en de voldoening die dit werk (het “prikken”) hem altijd gaf. Hij had niet meer nodig dan een bescheiden werktafel, een mand met ouwe lappen en een heleboel garen in alle kleuren van de regenboog. Hij verstevigde zijn doeken met strijkvlieseline en gaf ze tot slot een voering aan de achterkant. De ophanging (een stokje en een rijtje met kralen versierde draadjes) getuigde van een diep gewortelde versier-drift die vooral zijn vroegere werk kenmerkt.
Het inverven van -bij voorbeeld- oude lakens en slopen maar ook kanten gordijnen en kledingstukken (ondergoed!) geschiedde door emmers vol terpentine met lakverf te mengen (“Geel met zwart geeft zo’n mooi oud groen”) en de doeken daarin onder te dompelen en te wentelen. Alles zonder handschoenen wel gemerkt. De doeken hingen in zijn kleine tuintje de drogen tot de stank verdraaglijk was om dan verwerkt te worden. Houten en metalen voorwerpen (een platgetrapte vogelkooi, een oud snijplankje, stukjes spiegelglas, anything) kregen vaak een ereplaats in zijn composities. Alles wat met garen op doek kon worden vastgeprikt.
Van de vele thema’s waar zijn werk zich mee bezig houdt noem ik slechts enkele:
Vergankelijkheid, de eerste Wereldoorlog, het (familie-) portret, de Processie, Woestijnbloem, Gebroken spiegel, Zondenbok, Graf monument.
Zijn “Vormen” en “Tekens” zijn abstracties die zowel mensen als dieren en planten kunnen voorstellen in Willem’s bloedeigen symboliek.
Uitnodiging
Op zondag 5 maart 2023 – zijn geboortedag – zullen we de tentoonstelling van het werk van Willem officieel openen. U bent welkom in Studio-Sophia van 14:00 tot 17:00 uur. Laat u uw komst dan even weten via info@studio-sophia.nl? Zie de contactpagina voor het adres. De wandkleden zullen zeker een jaar blijven hangen. Als u ze voor of na de opening wil komen bekijken maak dan een afspraak via hetzelfde mailadres. Voor meer informatie over Willem kunt u terecht op de Facebookpagina: Willem Schenk – Contemporary Artist
Oproep
Van heel veel werken van Willem Schenk is niet bekend waar ze zijn gebleven. Om zoveel mogelijk tot een overzicht van het werk van Willem Schenk te kunnen komen zou het fijn zijn als de eigenaren hun doeken aanmelden op de Facebookpagina. Dus hierbij een oproep: heeft u een doek van Willem hangen, of komt u een werk van hem tegen op een veiling of bij de Kringloop: maak er een foto van en plaats het op de pagina ter ere van Willem. Niet op Facebook? Stuur dan een mailtje naar ons, dan geven wij het door!
Textielmuseum Tilburg
In het Textielmuseum in Tilburg hangen drie werken van Willem, waarvan twee in langdurige bruikleen van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Zie link https://textielmuseum.nl/collectie/objecten?query=Schenk