Geschiedenis

Studio Sophia bevindt zich op een bijzondere plek. Enkele verhalen over de laan en zijn bewoners hebben we hier voor u verzameld.

Sophie van Oranje Nassau

PrinsesSophiederNederlanden

De Groot Hertoginnelaan is vernoemd naar Wilhelmine Marie Sophie Louisevan Oranje-Nassau.
(Den Haag 1824 – Weimar 1897)

Zij was de dochter van Koning Willem II en echtgenote van de Groothertog van Weimar (Saxen-Weimar-Eisenach). Hierdoor werd ze zelf Groothertogin.

De grond waarop de wijk Duinoord aan het eind van de 19e eeuw verrees was oorspronkelijk van haar. Ze verkocht het aan de gemeente Den Haag onder voorwaarde dat het afgezande duinlandschap ‘een exclusieve woonwijk moest worden, een nette buurt, te bouwen voor repatrianten uit Indonesië en welgestelde burgers.’

Ze was dus de zus van Koning Willem III en schoonzus van Koningin Emma. Wilhelmina had volgens bronnen een uitstekende band met haar tante Sophia.

De naam van onze studio is een eerbetoon aan deze dame.

Bron: Conflicten over Haagse Stadsgezichten door Leo Oorschot, TU Delft, 2014.

Lees meer hier

Groot Hertoginnelaan

GHLmiddenberm.1902

De Groot Hertoginnelaan is de belangrijkste straat van de wijk Duinoord in Den Haag. Het is nu onderdeel van de binnenring van de stad, maar begon ooit als statig uithangbord voor de ontwikkelingsmaatschappij die de wijk heeft aangelegd. Zie voor meer informatie Bron: Conflicten over Haagse Stadsgezichten door Leo Oorschot, TU Delft, 2014.

Jan Toorop

GHL3TooropJan Toorop heeft van 1895 tot 1899 in het huis gewoond waarin nu Studio Sophia is gevestigd. Hij heeft in die periode onder meer boekomslagen ontworpen voor uitgaven van Louis Couperus. 

Jan Toorop Psyche

Jan Toorop was rond de eeuwwisseling de belangrijkste exponent van de Nederlandse Art Nouveau. Vlak voor hij aan de Groot Hertoginnelaan kwam wonen had hij zijn beroemde lithografie voor de slaolie-poster ontworpen. Maar hij schilderde ook in pointillistische en symbolistische stijl. Een overzichtstentoonstelling in het Gemeentemuseum Den Haag liet schitterend zien wat een veelzijdig en vaak ook vernieuwende invloed Toorop had op zijn tijdgenoten. Zie voor meer informatie over Toorop in Duindorp het blog van Michael Toorop.