Vijfde Culturele Salon Studio Sophia

Zaterdag 6 mei hielden we voor de vijfde keer salon op de Groot Hertoginnelaan 3. Een bonte verzameling cultuurprofessionals en geinteresseerden kwam samen. Het begon met een rondje voorstellen, want de meesten kenden elkaar niet. Dat is ook meteen het hoofddoel van onze salons: collega’s leren kennen en nieuwe inspiratie en ideeën opdoen.

Vijfde Culturele salon

Winterreise, Theodora Plas

Van te voren had Theodora Plas al 5 werken opgehangen. Ze vertelde over haar inspiratie voor kleuren, teksten en collages. Ook muziek is een thema, zoals bij ‘Winterreise’; een stil en ingetogen werk, en ‘Voorbij hunkering en heimwee’, juist heel kleurrijk en uitbundig. De drie grote en twee kleinere werken van Theodora zullen enige tijd in de studio te zien zijn, en zijn te koop.

Als muzikale inbreng dit keer niet live muziek maar de presentatie van de nieuwe CD van barok-violist Tomasz Plusa. Op een eerdere salon had hij ons (wel live) al kennis laten maken met de componist Pisendel. Nu liet hij een schitterend uitgevoerde vioolsonate van zijn cd horen. De overvloedige barokke melodieën waren toch weer een openbaring: zo rijk en voluptueus. Aanrader om naar het concert op 23 mei te gaan voor een nadere kennismaking. In de Kapel van het Willibrordushuis Oude Molenstraat 35. Aanvang 20:00 uur.

Onder leiding van de jonge filosofiestudente Suzanne Dekker ontspon zich vervolgens een discussie over het belang van kunst. Is kunst therapie? Verbinding? Maken we kunst alleen om de schoonheid of moet er ook wat achter zitten, een boodschap? Is het belangrijk om te weten wat het verhaal is achter het werk ‘bedelnap’ van Theodora? Zelf vindt ze van niet, maar anderen kijken er nu anders naar dan toen ze alleen de schitterende blauw/turquoise kleuren met de mooie organische vorm in het midden bekeken. Samen met de overige aanwezigen, waaronder de zangers Maarten van Manen en Karin Jönsthövel, evenals de dirigent Gottfried Stöhr bleek dat je met dit thema vele kanten op kunt.

Daarna werd nog uitgebreid na- en doorgepraat met een drankje en een hapje.

Het was jammer (voor ons) dat alle pianisten in ons netwerk het druk hadden op deze zaterdagavond, waardoor de inwijding van de Bechstein nu zal plaats vinden tijdens het volgende evenement in Studio Sophia: Haagse Kamers op zaterdag 13 mei. Twee studenten van het Koninklijk Conservatorium, Ardelia Padma Sawitri – sopraan en Petra Ruth Alexandry – piano, zullen liederen van Mozart, Fauré, Brahms en Schubert met als thema ‘Boundaries’ uitvoeren. Dat doen ze 3x voor een steeds wisselend publiek die wandelend concerten bezoeken op verschillende locaties in Sorgvliet/Duinoord.